20 Mayıs 2020 Çarşamba

ANTALYA USULÜ PİYAZ TARİFİ




Antalyalı değilseniz yada yolunuz öğle yada böyle bir şekilde Antalya'ya düşmemişse büyük bir ihtimalle Antalya usulü piyazın tadını bilmiyorsunuzdur. Açıkça söylemek gerekirse renkler ve zevkler hiç kuşkusuz ki tartışılmaz, elbetteki herkesin damak zevki farklıdır ama Antalya usulü tahinli piyazın tadı gerçekten muhteşem.

Hiç unutmuyorum üniversite yıllarında arkadaşlarla İstanbul'a gezmeye gitmiştik. İstanbul'un taşı toprağı altın dedik, saatlerce hiç durmadan gezdik ve haliyle kurt gibi acıktık. Ne yiyelim ne yiyelim derken içimizden biri Sultan Ahmet'te köfte yenir dedi ve kendimizi köftecide bulduk. Eeeee bir Antalyalı olarak köfte piyazsız yenmez dedim ve köftenin yanına piyaz söyledim.Piyaz denince kendini kaybeden ben İstanbul'da önüme gelen fasulye salatasıyla büyük bir hayal kırıklığı yaşadım. Benden size tavsiye Antalya dışında başka bir şehirde yedikleriniz piyaz değil, bildiğiniz fasulye salatası.

Bu kadar övgüler yağdırdıktan sonra Antalya usulü tahinli piyaz nasıl yapılır? diye merak edenler için tam detaylı tarifini paylaşacağım. En sonda söylemem gerekeni en baştan söylemek istiyorum. Antalya usulü piyazı diğer illerde yediğiniz piyazdan ayıran en önemli fark içine tahin ile hazırlanan tahinli sos ilave edilmesidir. Hadi bakalım ilk olarak tahinli  sosun tarifi ile başlayalım.

Tahinli  sos nasıl yapılır

Yarım kg beyaz tahin

Bir tane orta boy limon

Bir su bardağı üzüm sirkesi ( elma sirkesi olmaz)

10 /15 diş iyice ezilmiş sarımsak

Bir tatlı kaşığı tuz

Bir yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye ve suyu


Yapılışı

Derin bir kabın içine yarım kg beyaz tahini dökün. Üzerine ilk etapta yarım limonun suyu, yarım su bardağı sirke ve dövülmüş sarımsakları ekleyip, hızlı bir şekilde karıştırmaya başlayın. Karıştırırken tahin katılaşacaktır sakın panik yapmayın. Tadına bakın sirke ve limonun tadı yeterli değilse biraz daha ilave edin.

Karıştırmaya devam ederken içine haşlanmış kuru fasulye yada suyundan ilave edin.Tuz eklemeyi unutmayın yoksa yerken tadı çok lezzetsiz olur. Kek hamurundan daha yoğun kıvamlı bir hale geldikten sonra Antalya usulü tahinli piyaz sosu olmuş demektir. Tahinle hazırlanan bu sos bekledikçe katılaşır. Servise hazırlamadan önce haşlanmış fasulyenin suyu ile inceltilebilir. Yarım kile tahin ile elde edilen sosun yarısını derin dondurucuda saklayıp daha sonra tekrar kullanabilirsiniz.

Piyaz Nasıl yapılır

İki yemek kepçesi haşlanmış kuru fasulyenin üzerine  bir  yemek kepçesi tahinli sosu dökün.  Daha sonra sırayla doğranmış kuru soğan, domates, yeşil biber, maydanoz ve son olarak haşlanmış yumurtayı doğrayıp piyaz tabağının en üstüne koyun. Bütün bu malzemelerin üstünden zeytin yağı gezdirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz. Piyazın yanına köfte yapmanızı tavsiye ederim.