22 Aralık 2020 Salı

AŞURE YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR

AŞURE YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR



Aşure konusunda hiçte mütevazi davranmayacağım çünkü çok güzel yaparım ve herkes benim aşureye bayılır. Aslında tarifim diğer tariflerden çok farklı değil ama çok lezzetli olur. Belkide benim avantajım  kocaman kocaman tencerelerde yapmadığım için malzeme miktarlarını orantılı ayarlayabilmemdir. 

Ben aşureyi öğle bol malzeme koyarak yapmıyorum. Her şeyden olması gerektiği miktarda koyuyorum.  Bazıları malzemeden kaçmadım diyebilmek için nohut ve kuru fasulyeyi abartıyor asıl koyulması gereken fındık , badem, kayısı gibi kuru yemişleri olabildiğince az koyuyor. Aslında aşure tarifi göründüğü kadar karmaşık ve zor değildir. Sabırlı bir şekilde tencerenin başında en az iki saat zaman geçirmeniz gerekiyor.

Hadi bakalım aşure hakkında biraz tarihsel bilgi vereyim. Aşure muharrem ayının 10.gününde yapılmaya başlanır. Bunun sebebi ise Nuh peygamber  gemide geçirdiği büyük tufandan sonra elinde kalan malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Aşurenin anlamı Arapçada 10 demektir .

Aşure gününde önemli ve insanlığın kaderini etkileyen, geleceğine yön veren olaylar gerçekleşmiştir. Örneğin; Adem peygamberin tövbesinin kabul edildiği, Halil peygamberin Nemrut'un ateşinden kurtulduğu, Hz. Musa'nın kavmini Firavun'un zulmünden kurtardığı, Yunus peygamberin balığın karnından kurtulduğu, Eyüp peygamberin dertlerine şifa bulup yaralarının iyileştiği, Hz. Yakub'un oğlu Hz. Yusuf'a kavuştuğu ve gözlerinin açıldığı, Nuh peygamberin gemisinin karayı oturduğu gündür.  
Bütün bu önemli tarihsel gelişmelerin yanında aşureyi bizler için daha da anlamlı kılan; imam Hüseyin'in bu gün şehit edilmesidir.
Bu kadar bilgi şimdilik yeterli hadi bakalım aşure nasıl yapılır öğrenelim....




AŞURE NASIL YAPILIR


Malzemeler

* 3 su bardağı aşurelik buğday

* 1 su bardağı kuru fasulye

* 1 su bardağı nohut

* bir çay bardağı pirinç

* bir çay bardağı kuru üzüm

*bir çay bardağı kuru kayısı

* bir çay bardağı kuru incir

* bir kilo toz şeker ( ilk etapta bir kilodan biraz az koyun şeker miktarı az gelirse o zaman eklersiniz.)

* portakal kabuğu rendesi

* badem  fındık ceviz 

susam ve  tarçını süslemek için kullanıyorum


YAPILIŞI

Aşurenin renginin açık olmasını istiyorsanız buğdayı bol suyla yıkamalısınız. İyice yıkanan buğdayları bir taşım kaynattıktan sonra buğdayı sabaha kadar bekletiyoruz


Fasulye ve nohudu yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ve sabah ayrı ayrı kaplarda  pişinceye kadar haşlayın

Ertesi gün buğdayı  büyük bir çelik tencereye alın. Tencereye azar azar sıcak su ekleyerek kaynatın. Bu su miktarı ortalama 2 litreyi bulmaktadır. Buğdaylar iyice yumuşayıncaya kadar kısık ateşte ara sıra karıştırarak pişirin. Yaklaşık bir buçuk saat buğdayların kaynaması gerekir.

Daha sonra fasulye ve nohudu da süzüp buğdayın suyu özleşince nohut ve fasulyeyi ekleyin pirinci ekleyin yarım çay kaşığı tuz atın. Bu malzemelerle birlikte 15 dakika daha kaynatın.

Daha sonra ayrı ayrı kaplarda  sıcak suda beklettiğimiz kuru üzüm , kuru kayısı , kuru inciri ekleriz. Ben aşurenin içinde nohut sevmediğim için nohut koymuyorum, sizde sevmediklerinizi çıkarıp sevdiklerinizi daha çok ekleyebilirsiniz. Aşure yapımında en önemli nokta, buğdayı geceden bir taşım ocakta kaynatıp daha sonra sabaha kadar şişmesi beklenmelidir.

Daha sonra portakal kabuğu rendesini badem ,fındık ve cevizi ekleyerek  10 dakika daha kaynatırız. Genellikle aşure yapmanın püf noktalarının verildiği tariflerde badem, fındık, fıstık ve diğer kuru yemişler üzerini süslemek için piştikten sonra kaselerin üzerine konuluyor. Ben bütün malzemeleri pişerken ilave ediyorum. Üzerini süslemek tarçın ve susam kullanmayı tercih ediyorum.

En son şekeri ilave ederiz. Şekeri damak tadınıza göre azaltıp yada çoğaltabilirsiniz. Şeker ekledikten sonra su oranı azalırsa sıcak su ilave edebilirsiniz.