24 Şubat 2021 Çarşamba

EVDE İLİKLİ KEMİK SUYU NASIL YAPILIR

EVDE İLİKLİ KEMİK SUYU NASIL YAPILIR



Keşke ülkemizde de et fiyatları herkesin alabileceği kadar ucuz olsaydı da en azından haftada bir kere herkes et yeme şansına sahip olsaydı. Ekonomik şartlarımızı değiştiremiyorsak, yapacak bir şey yok deyip oturmak kendimize ve sevdiklerimize yapabileceğimiz en büyük kötülüktür.

Madem ki şartlar doya doya et yememize engel oluyor, demokraside çareler tükenmez demeliyiz ve etten alamadığımız vitamin ve minarelleri ilikli kemik suyu hazırlayarak bu açığı kapatmalıyız. Laf kalabalığına girip uzun uzadıya kemik suyunun faydaları nelerdir? diye anlatmaya hiç gerek yok.


Faydalarını anlatmaya kalksam zaman yetmez. Şöyle diyebilirim ki ilikli kemik suyu etten daha fazla sağlıklıdır. Özellikle bir yaşından sonra ve gelişim çağındaki çocuklar için bulunmaz bir nimettir. Peki, evde ilikli kemik suyu nasıl yapılır? hazırladıktan sonra nasıl muhafaza etmek gerekir? Kemik suyunu hangi yemeklerde kullanılabilir? İşte tüm bu sorularınızın cevabını burada bulabilirsiniz.

Kemik suyu hazırlamanın püf noktaları

İlk olarak mahalle kasabınıza gidip kemik suyu yapacağınızı ve ilikli dana ( kuzu ) kemiği istediğinizi söyleyin. Tahmini olarak 1 kilo dana kemiği 6 yada 7 TL dir. Unutmayın dana kemiği demeyin üstüne basa basa ilikli dana kemiği istediğinizi belirtin.

Derin bir tencere içerisine kemikleri yerleştirin. Kemiklerin üstünü geçinceye kadar su doldurun ve bir saate yakın kemikleri suyun içinde bekletin. Bunun amacı kemikte ki kanın ve pisliğin arınması içindir. Bir saatin sonunda kirli suyu döküp tekrar tencereyi ağzına kadar su ile doldurup ocağa koyun.


Kemikler kaynamaya başlayınca tencerenin üzerinde gri renkli köpükler oluşur. Kef denilen bu köpükleri kaşıkla alıp çöpe dökmelisiniz. Burası, ilikli kemik suyu hazırlamanın püf noktasıdır. Köpükleri aldıktan sonra ocağın altı en kısık ayara getirilir ve bu şekilde ağır ağır kemikler parçalanmaya yüz tutuncaya kadar kaynatılır. Bu süre tahmini beş altı saattir.

Uzun süre kaynatılmasında ki amaç, kemiklerin içinde bulunan iliğin eriyerek suya karışmasını sağlamaktır.


Ocağın altını kapattıktan sonra kemik suyu tamamen soğuyuncaya kadar bekleyin. Tencerenin içinden kemikleri çıkartın. Karton pet bardaklara katmadan önce süzgeçten geçirin ki içinde küçük küçük kemik parçalarının kalmadığından emin olun. Karton pet bardakların yarısına kadar kemik suyu doldurmanız yeterli olacaktır. Derin dondurucuda uzun süre tazeliğini koruyor.

Açıkça söylemek gerekirse  makarna ve sebze yemekleri dışında tüm yemeklerde ev yapımı kemik suyu  kullanıyorum. Şayet sizler sebze yemeklerini normal şartlarda etli yapıyorsanız kemik suyunu sebze yemeklerinde de kullanabilirsiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder