KIŞLIK DOMATES SOSU YAPIMI
Her meyveyi her sebzeyi mevsiminde tüketmek bizim çocukluğumuzda kaldı. Şimdiki çocuklar yaz meyveleri kış sebzeleri diye kavramları yok. Çünkü onlar karpuzu yazında yiyorlar kışında......Ama biz öyle mi büyüdük yaz gelse de karpuz yesek diye resmen aş ererdik. Hele o domatesler yok mu kokuları hala burnumdadır. Hiç unutmam altı yaşındayken anneannemin yanına köye gittiğim bir zaman beraber tarlaya domates toplamaya gitmiştik ve tarlada mis gibi bir domates yemiştim tadı hala damağımda hayali hala aklımdadır. Şimdi nerede o mis domatesleri bulmak. Şimdi 12 ay boyunca domates bulmak mümkün ............
Kış döneminde yetişen domatesler lastik top gibi hata ve hatta plastik süs domatesleri olur ya aynı öyle, görüntü on numara lezzet sıfır. Bu nedenlerden dolayı kışın yemeklerinizi yaz mevsiminin sonuna doğru alıp yaptığınız domates sosuyla yapmanızı öneririm. Şu anda mevsim itibariyle domates sosu yapmak için çok geç ama ben yazdan yaptığım sosun tarifini paylaşıyorum ki önümüzde ki yaza yapmak isteyenler için tarifimiz hazır olsun.
1 kilogramlık cam kavanozda domates sosu yapmak için ortalama iki yada iki buçuk kilogram orta boy domates yeterli olacaktır. Domates seçiminde mümkünse yumurta domates diye tanınan domates alırsanız çok daha kıvamlı bir sos elde edersiniz.
Domatesleri yıkadıktan sonra rondo da püre haline getirin .
Geniş bir tencerede domatesleri ve 3 tatlı kaşığı tuz ve bir çay bardağı sıvı yağ ilave ederek kaynatın .Kaynamaya başladıktan tam yarım saat sonra sıcak sıcak kavanoza doldurun kavanozun kapağını sıkıca kapatın ve ters çevirerek soğumaya bırakın. Benim tavsiyem 5 saat kadar kavanozu hiç kıpırdatmayın ki kendi kendine vakumlansın. Güneşe maruz kalmadığı sürece ve kapağını açmazsanız bozulmaz. Kapak açıldıktan sonra bir hafta içinde mutlaka tüketmelisiniz.
Afiyet olsun....
1 kilogramlık cam kavanozda domates sosu yapmak için ortalama iki yada iki buçuk kilogram orta boy domates yeterli olacaktır. Domates seçiminde mümkünse yumurta domates diye tanınan domates alırsanız çok daha kıvamlı bir sos elde edersiniz.
Domatesleri yıkadıktan sonra rondo da püre haline getirin .
Geniş bir tencerede domatesleri ve 3 tatlı kaşığı tuz ve bir çay bardağı sıvı yağ ilave ederek kaynatın .Kaynamaya başladıktan tam yarım saat sonra sıcak sıcak kavanoza doldurun kavanozun kapağını sıkıca kapatın ve ters çevirerek soğumaya bırakın. Benim tavsiyem 5 saat kadar kavanozu hiç kıpırdatmayın ki kendi kendine vakumlansın. Güneşe maruz kalmadığı sürece ve kapağını açmazsanız bozulmaz. Kapak açıldıktan sonra bir hafta içinde mutlaka tüketmelisiniz.
Afiyet olsun....
