Canınız tatlı çektiği zaman yapılabilecek en basit görünen ve en lezzetli tatlılardan biridir. Yapılışını anlatırken helva çok kolay bir tatlı gibi görünse de helvaya o güzel tadı veren kıvamını tutturmak hiçte kolay bir iş değildir.. Kıvamını tutturduğunuz takdirde ağzınızın içinde pamuk gibi yumuşacık bir his bırakır.
Un helvasının en önemli püf noktası yağ ile unun ölçüsünü ayarlamaktır.Unu fazla yağı az olursa kuru olur, yağı fazla unu az olursa vıcık vıcık olur. Helvayı helva yapanda un ve yağ dengesini ayarlamaktır.
Haydi bakalım bir de benim ölçülerimi kullanarak helvanızı kavurun.Vermiş olduğum bu ölçülerle 5 -6 kişilik helva çıkmaktadır.
1 SU BARDAĞI SIVI YAĞ
1 YEMEK KAŞIĞI TEREYAĞ
2 SU BARDAĞI UN
1,5 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
2 SU BARDAĞI SU
Sıvı yağ, tereyağı ve unu kısık ateşte unun rengi kahve rengine dönünceye kadar sürekli olarak karıştırmak suretiyle yarım saat süre tutarak kavurun.
2 su bardağı suyla 1.5 bardak toz şekeri ayrı bir kapta eritin ve kavrulan unun içine dökün un, şekerli suyu çekinceye kadar hızlı hızlı karıştırın.
Eşim çok fazla şekerli sevmediği için ben 1,5 bardak şeker kullandım siz bu miktarı 2 su bardağı toz şeker 2,5 bardak su olarak ayarlayabilirsiniz.
Şekerli su iyice çeken helvayı 5 dakika daha kavurduktan sonra ateşin altını kapatalım .Helva tenceresinin kapağını kapatıp on dakika dinlendikten istediğiniz şekli verip afiyetle yiyebilirsiniz.
AFİYET OLSUN
