FİNCANDA KEK NASIL YAPILIR
Sanırım aramızda keki sevmeyen yoktur. Hem yapması kolay hem de lezzetli bir tatlı atıştırmalık. Kek deyince aklıma çocukluğum gelir. Genelde herkes okuldan geldiği zaman evde yapılan mis gibi anne keki kokusu akıllara gelir. Fakat benim annem çalışan bir anne olduğu için ne yalan söyleyeyim okuldan gelince evde kek kokusu olmazdı. Ama anneciğim yine de bizim için elinden gelen her şeyi yapardı. Hala da yapmakta..... İlk okul yıllarındayken bir sınıf annemiz vardı, sağ olsun haftada iki gün kek börek yapar getirirdi. Tabi o zamanlar fincanda kek yapımı diye bir şey yoktu elbette. Ama o yıllarda yediğim keklerin tadı hala damağımdadır.
Malum 2020 yılı dünya için hiçte iyi bir yıl değil ve herkes mecburen evlerde oturuyor korona virüs belası yüzünden. Hal böyle olunca da ev ahalisini doyurmak annelere düşüyor. Bu hafta sonu da zaten sokağa çıkma yasağı var, birde üstüne yağmur yağınca açtık Netflix'ten güzel bir film ailecek izlemeye başladık. Ve aklıma kek yapmak geldi. Daha önceden youtube da fincanda kek nasıl yapılır? diye bir video denk gelmişti. Hemen o videodaki tarife baktım ve tarifi kendi ölçülerime göre uyarlayarak yaptım. Sonuç mu? harika oldu.......Belki bu yazıyı okuyan fakat yapmakta kararsız kalan arkadaşlar için işte fincanda kek tarifini paylaşıyorum.
KAKAOLU ISLAK KEK VE SUFLE TADINDA TENCERE KEKİ TARİFİ
Başlıktan da anlaşılacağı gibi hem kakaolu hem ıslak kek hem de sufle tadında oluyor.
Bir yumurta
Bir çay bardağı şeker
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı süt
Bir paket kabartma tozu
Bir paket vanilya
İki çay bardağı un ( unu azar azar ilave edin ki fazla gelmesin)
İki yemek kaşığı kakao
İsteğe bağlı olarak dövülmüş ceviz içi
Bütün bu malzemeler karıştırılarak akışkan bir kek harcı yapılır. Ben küçük kahve fincanlarının içini yağlayıp yarısına kadar kek harcını ekledim. Pilav tenceresi gibi derin olmayan yayvan bir tencerenin içine fincanların yarısına gelecek kadar su doldurdum. Fincanları tencerenin içine dizdim. Yüksek ateşte su fokur fokur kaynayıncaya kadar bekledim.
Su kaynadıktan bir iki dakika sonra ocağın altını hafiften kıstım. Orta ateşten biraz daha düşük ayarda 15 dakika daha pişirdim. Ocağın altını kapattıktan sonra fincanların suyun içinde soğumasını bekledim. Şunu belirtmek isterim ki fincanda kek yapımı sırasında tencerenin kapağını kapatmadan önce tencerenin üstüne bir bez örtmenizi tavsiye ederim. Aksi halde kapakta oluşan buhar keklerin üzerine düşer ve kekiniz kabarmaz.
Fincanda kekiniz piştikten sonra ılık ılık yerseniz tam bir sufle oluyor. Soğuduktan sonra ise harika bir kakaolu ıslak kek oluyor.



Hiç yorum yok:
Yorum Gönder