12 Şubat 2021 Cuma

ÇAY NASIL DEMLENİR

 EN GÜZEL ÇAY NASIL DEMLENİR


  

  Toplum olarak çay, vazgeçilmeyen içeceklerimizin ilk sırasında yer alıyor. Yediden yetmişe her yaş grubundan kişi severek içmektedir. Çok şükür ki ülkemiz çay yetiştiriciliğinde dünyada ilk sıralarda yer alıyor. Bu kadar sevdiğimiz bir içeceği yurt dışından ithal etseydik, haliyle fiyatı da biraz daha yüksek olurdu. Gerçi şu anda da ucuz olduğu söylenemez. Neyse konumuz çayın fiyatı değil! Bugün ki yazımızı çay nasıl demlenir? güzel çay nasıl demlenir? konusuna ayırdık.

Bir ara gündem konusu olmuştu, milli içeceğimiz ayrandır diye. Tamam doğrudur ayranda çok sevilen bir içecek fakat bence Türk toplumunun milli içeceği çaydır. Çünkü ayran içmeyince kendini kötü hisseden kimse yoktur, ama çay içmediği gün migreni tutan çok insan vardır. Şöyle ki, çay içmediği gün kendini hiçbir şeye konsantre olamayan hatta ve hatta durumu abartıp eli ayağı titreyen çok kişi var.

Mis gibi tavşan kanı çay nasıl demlenir

Hani derler ya, "her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır" diye işte herkesin çay demleme şekli farklıdır.  Fakat bazı kişiler ne yaparsa yapsın çayı içerken çiğ kokusu gelir. Yada çay demini yeterli şekilde almaz. Çay demleme konusunda sıkıntı yaşayanlar için naçizane kendi kişisel tecrübemi sizlerle paylaşmak istiyorum. Eğer sizde çayınızdan istediğiniz lezzeti alamıyorsanız çay nasıl demlenir? birde bu şekilde deneyin derim.

Çay demlemenin püf noktaları



İlk kural kesinlikle musluk suyu ile çay demlemeyin. Arıtıcı suyu ile demlenen çayın tadı bir başka oluyor.

Çayın lezzetli olmasını istiyorsanız mutlaka kaliteli bir çay kullanmalısınız.

Çay demlemenin püf noktalarının üçüncü kuralı ise alüminyum çaydanlık kullanmaktır.  Çelik çaydanlıkta, porselen çaydanlıkta yada elektrikli çay yapma makineleri de güzel yapıyor olabilir. Fakat ben en çok alüminyum çaydanlıkta demlenen çayı beğeniyorum.

Çaydanlığın alt demliğine su koyun, üst demliğine çay koyun. Kaliteli bir çay kullanırsanız iki çay bardağı için bir tatlı kaşığı tepeleme çay yeterli oluyor.

Alt demlikteki su kaynamaya başladıktan sonra süre tutun ve beş on dakika arası suyu kaynatın. Bu sayede kaynayan suyun buharı ile üst demlikteki çay kendi kendine kavrulacaktır. Daha sonra üst demlikteki çayın üstünü birkaç parmak geçecek kadar kaynayan su dökün ve en az 15 dakika demini alması için kısık ateşte kaynamaya bırakın. İşte, en kolay çay nasıl demlenir? bu şekilde demlenir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder