12 Mart 2021 Cuma

MAYALANAN YOĞUR TUTMAZSA NE YAPMAK GEREKİR

 YOĞURT MAYASI TUTMAZSA NE YAPMAK GEREKİR



Hemen hemen herkes artık kendi yoğurdunu evde kendi yapıyor.  Doğrusu da çok mecbur kalmadıkça hazır yoğurt almamak ve kendi yoğurdumuzu kendimiz yapmaktır. Ne yazık ki markette satılan yoğurtların üzerinde doğal ev yoğurdu tadında yazıyor olsa da bunların sadece adı yoğurt. Şöylede bir gerçek var ki ev yapımı yoğurt tadına alışanlar kolay kolay hazır yoğurt yemiyorlar.

Bildiğimiz güvendiğimiz bir sütçüden ihtiyacımız kadar çiğ süt aldık. İçindeki bakterilerin ölmesi için ocakta kaynamaya başladıktan sonra 13 dakika kaynatıp ocağın altı kapatılır. İşte, evde yoğurt nasıl yapılır? bu aşamadan sonra başlıyor. Güzel bir şekilde kaynayan süt soğumaya bırakılır. Sütün yoğurt yapmak için ideal sıcaklığa geldiğini anlamak için serçe parmağınızı sütün içine sokup 10'a kadar sayın. 7'ye kadar sayınca parmağınız yanıyorsa sütün sıcaklığı ideal sıcaklığa gelmiş demektir.

Bir kilo süt için bir buçuk yemek kaşığı yoğurt mayalamak için yeterlidir.  Sütle yoğurdu güzel bir şekilde karıştırın. Sütün sıcaklığını muhafaza etmesi için üzerine bir örtü örtüp beş altı saat mayalanmasını bekleyin. Beş altı saat sonunda mayalanan yoğurdunuzu buzdolabına kaldırıp bir gün dinlendirdikten sonra yemeye hazır hale gelir. Peki, her şeyi doğru düzgün yapmanıza rağmen mayalanma süresi doldurduktan sonra mayalanan yoğurt tutmazsa ne yapmak gerekir?

Süt yoğurt tutmazsa korkmayın, çaresi var!


Bazen oda sıcaklığı nedeniyle sütün ısısı düşer ve yoğurt mayası tutmaz. Eğer başınıza böyle bir durum gelirse sakın sütü dökmeyin. Yoğurt tutmayan süt için fırınınızı 50 derecede ısıtın ve fırın içinin sıcaklığını 50 derecede sabitleyin. Tutmayan yoğurdu fırının içine ağzı açık bir şekilde koyup maya tutuncaya kadar bekleyin.

Bu sırada dikkat edilmesi gereken nokta ise şudur; fırının içi ısındıktan sonra 50 dereceyi sıfıra getirip fırını kapatın. Bir saat sonra tekrar 50 dereceye getirip beş on dakika ısındıktan sonra tekrar fırını kapatın. Önemli olan fırının içinin sürekli ısınması değildir. Önemli olan sabit bir ısıda sıcaklığın korunmasıdır. İşte, mayalanıp tutmayan yoğurt için ne yapmak gerekir? diye kara kara düşünmeye gerek yok. Sıcak bir ortamda iki üç saat bekletilirse yoğurdunuz maya tutacaktır.

İşi şansa bırakmak istemiyorsanız fırını 50 derece bir saat açık tutup bu şekilde yoğurt olmayan sütü ağzı açık bir şekilde bekletin. Bir saatin sonunda fırını kapatıp kapağını açın ve yoğurdun kendi kendine soğumasını bekleyin. Daha sonra buzdolabına kaldırın. Bu yöntemle kesinlikle yoğurt tekrar maya tutuyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder