SICAK YAZ GÜNLERİNİN EN GÜZEL YEMEĞİ
*8 adet dolmalık biber
* 4 yemek kaşığı kırık pirinç
* 4 yemek kaşığı bulgur
*2 adet soğan
* 2 adet domates
*1 yemek kaşığı salça
* maydanoz
* nane, karabiber, tuz
* Zeytin yağ
Dolmalık biberlerin kafasını çok fazla derinden olmayacak şekilde bıçakla kesip içini temizleyelim. Bugün bizim evde sadece biber vardı. Evinde patlıcan, kabak ve asma yaprağı olanlar karışık dolma yapabilir. Patlıcanın içini oyduktan sonra tuzlu suda bekletmeyi unutmayın, yoksa kararır ve dolmanın tadı acımsı olur.
soğanları, domatesleri küçük küçük doğrayalım zeytin yağı yada herhangi bir sıvı yağ ile önce soğanları kavuralım. Biliyorum, birçoğumuz dolmalık iç harcı hazırlayıp çiğ olarak dolduruyor. Fakat, iç harç ön aşama olarak kavrulup hazırlanınca dolma daha lezzetli oluyor. Vaktiniz var ise malzemeleri kavurarak yapmanızı tavsiye ederim.
Soğanlar pembeleştikten sonra domatesi, salçayı ilave edin. Salçanın çiğ kokusu çıktıktan sonra pirinç ve bulgur eklenir. Pirinç ve bulgur miktarını ayarlamanın püf noktası şu şekildedir; her bir dolmalık biber için bir yemek kaşığı bulgur ve pirinç yeterli oluyor. Yani her bir dolmalık biber için yarım kaşık bulgur yarım kaşık pirinç kullanın. Yalnız pirinç ve bulguru ekledikten sonra çok fazla kavurmayın. Bir iki dakika içinde ocağın altını kapatın. biber dolması tarifi yaparken ön pişirmede pirinç ve bulgurun çok fazla pişmemesi gerekir. Yoksa normal pişme aşamasında lapa olur.
Baharat olarak hangi baharatları kullanmak istiyorsanız onları kullanın. Ben karabiber, pul biber, sumak ve çok az kuru nane ekledim. Tuz ilave etmeyi sakın unutmayın. Son olarak iç harcın içine ince ince doğranmış bir tutam maydanoz ilave edilir.
İç harç soğuduktan sonra dolmalık malzemelerin içi doldurulur. Yalnız biber olsun kabak yada patlıcan olsun içini çok fazla doldurmayın. En az bir iki parmak boşluk bırakın. Pişme esnasında pirinç şişme yapacak ve malzeme çok fazla konulursa taşar. Son olarak dolmaların hizasına gelecek şekilde su ilave edelim ve kısık ateşte suyunu tamamen çekinceye kadar pişirelim.
Yaz aylarının en güzel yemeği olan biber dolmasının yanına ekstra bir yemek yapmaya gerek yok. Yanında yoğurt çok güzel oluyor. Ben biber dolmasını daha çok cacık ile yemeyi seviyorum.
Şimdiden herkese afiyet olsun


